• Tools
  • Team
  • Diensten
  • Vacatures
Meesters Accountants
  • Home
  • Nieuws
  • Clearfacts
  • Contact
  • Tools
  • Team
  • Diensten
  • Vacatures
  • Home
  • Nieuws
  • Clearfacts
  • Contact
1 januari 2020  |  By Vincent In BTW

Welke btw tarieven zijn van toepassing in de horeca?

De HORECA is de afgelopen jaren het mikpunt van allerhande wijzigingen. Dit artikel tracht duidelijkheid te brengen in de verwarrende situatie omtrent het 6%, 12% of 21% tarief in de HORECA. Het artikel begint met het verbruik van voeding ter plaatse. Vervolgens bekijken we de toepasselijke regeling bij take-away mogelijkheden, waarna er wordt overgegaan naar de hybride oplossingen zoals de mobiele restaurants en frituren. Als laatste wordt er afgesloten met de traiteur, catering en verstrekking van logies. In essentie wou men twee regelingen hanteren: enerzijds het restauranttarief en anderzijds het take-awaytarief. In praktijk is dit echter verwarrend omdat er gemengde toepassingen bestaan van beide strekkingen. 

Ter plaatse eten of consumeren (restauranttarief)

12%

  • Verstrekken van voeding, maaltijden met bereiding

21%

  • Het leveren van voedingsproducten om ter plaatse te verbruiken zonder bereiding zoals bijvoorbeeld kaas, chips, worstjes, chocolade;
  • Dranken die ter plaatse worden geconsumeerd, ongeacht of ze alcohol bevatten.

We merken nog op dat een duidelijke splitsing op het kasticket essentieel is. Zoniet, zal de hele som aan 21% btw voldaan worden. 

Take-away of meenemen

6%

  • Het afhalen én leveren (eventueel aan huis) van het eten zoals chinees, pizza, frieten, etc;
  • De take-away van dranken zonder alcohol.

21%

  • De take-away van dranken mét alcohol;
  • Specifiek voor de verkoop van luxegoederen zoals bijvoorbeeld kaviaar, kreeft, truffel.

Volgens het Europees hof van justitie is er meer nodig dan “rudimentaire” voorziening om te spreken over restaurantgelegenheden.

In een arrest sprak de rechter zich uit dat het 6% tarief van toepassing is indien de klant zijn broodje opeet aan een zogenaamde partytafel.

Er kan volgens de rechter geen sprake zijn van “extra” service. Een broodjeszaak waarbij men de broodjes opeet aan partytafels is bijgevolg onderworpen aan het 6% tarief.

De snackwagen of het mobiele restaurant

De rechter heeft geoordeeld dat het 6% tarief van toepassing is. Het maakt niet uit of de snackwagen uitgerust is met een zogenaamde eetbalie. Met eetbalie wordt bedoeld: uitklapbare tafeltjes, partytafels, etc.  

De frituren blijven een grijze zone

De feitelijke situatie is het uitgangspunt:

  • Kunnen klanten hun bestellen op een bank of “rudimentaire” balie opeten, dan kan alles afgerekend worden tegen het take-away tarief.
  • Heeft U tafels, stoelen, tv en/of sanitaire voorzieningen dan zal dit wellicht door de btw-administratie aanzien worden als “extra” service. Bij “extra” service zijn de restauranttarieven van toepassing.

Over het algemeen zijn frituren met een gesloten verbruiksruimte onderworpen aan het tarief van 12%. Ga na of het frituur zijn cliënten laat eten in een ruimte verbonden aan het eigenlijk frituur. Feitenkwestie!

Uiteraard zal bij bediening altijd het restauranttarief van toepassing zijn.

Traiteur

Een traiteur is een dienstverrichter volgens het btw wetboek. Hierdoor is de catering onderworpen aan zowel het 12% als 21% tarief. Uitsluitende maaltijden (geen drank!) zullen onderworpen zijn aan het 12% tarief. Zelfs water zal bijgevolg onderworpen zijn aan het 21% tarief.

Een tweede onderneming oprichten om zo de regels te ontwijken, terwijl het in feite gaat om één cateringactiviteit is misbruik volgens de btw administratie. (op basis van de definitie in art1 §10 wetboek BTW)

Logies verstrekken

Aan 6% is onderworpen: het verschaffen van gemeubelde logies met of zonder ontbijt (XXX kb20 BTW wetboek). Bijgevolg is het ontbijt ook aan het 6% tarief onderworpen. De parkeergelegenheden, televisie, huur van de brandkast, etc zijn ook onderworpen aan 6%.

Met bovenstaande inhoud wordt het mogelijk om op basis van je concrete situatie te oordelen welk tarief toepasselijk is. Voor bestaande cliënten wordt er het dossier nauwgezet opgevolgd.

Maak snel een vrijblijvende afspraak. Meesters Accountants neemt over heel België verschillende HORECA-ondernemers onder de armen. Samen zorgen we voor een schitterende samenwerking tussen boekhouder en ondernemer. Wij hebben voor HORECA-ondernemers specifieke tools om hun boekhouding te digitaliseren. Zonder kan je niet meer. Wij helpen persoonlijke met marge’s en btw. Ontmoet ons en ontvang een gratis offerte voor de boekhouding. 

btw horeca tarieven
Previous StoryHet UBO-register: geen sancties tot 1 januari 2020
Next StoryUnicast Podcast & Meesters Accountants

Related Articles

  • Nieuwe btw regels van toepassing in de zorgsector.
  • Flitscontroles nu ook voor de HORECA

Categorieën

  • Advies (69)
    • Administratie (42)
    • Digitalisatie (2)
    • Personeel (5)
    • Startersadvies (8)
  • Fiscaal (58)
    • BTW (24)
    • Douane en Accijnzen (3)
    • Eigendomsrecht (2)
    • Personenbelasting (10)
    • Vennootschapsbelasting (9)
    • Vermogensplanning (3)
  • Juridisch (3)
    • Faillissement of WCO (1)
  • Permanente vorming (5)

Zoeken

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter

Vestigingen

Larikslaan 1, 2950 Kapellen

Marktplein 22, 2110 Wijnegem

Voorne 53, 2980 Zoersel

Antwerpsesteenweg 51, 2350 Vosselaar

Mastendreef 13 2970 Schilde

Contact

Zoersel
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 03 375 30 00

Wijnegem
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 03 375 30 40

Kalmthout-Kapellen
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 03 375 30 60

Vosselaar
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 014 39 76 20

Schilde & Boechout
Maandag – zaterdag: op afspraak

Meesters Accountants

De partner waarvan u droomt sinds de start. Accountancy, fiscaliteit en juridische diensten.

BE0447.620.257
ITAA-lidnummer: 50.621.367

Over ons, een klein stukje geschiedenis.

  • Home
  • Nieuws
  • Clearfacts
  • Contact

1991-2022, Meesters Accountants©.
Vincent Meesters