• Tools
  • Team
  • Diensten
  • Vacatures
Meesters Accountants
  • Home
  • Nieuws
  • Clearfacts
  • Contact
  • Tools
  • Team
  • Diensten
  • Vacatures
  • Home
  • Nieuws
  • Clearfacts
  • Contact

Het geregistreerd kassasysteem – eindelijk duidelijkheid  

15 juli 2016  |  By Vincent In Advies
Het geregistreerde kassasysteem

De 25.000,00 euro-drempel vervangt de 10% regel (oud criterium)

Tot voor kort werden horeca-uitbaters verplicht een GKS aan te schaffen als de omzet van restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van de erbij horende dranken, minstens 10% bedroeg van de totale omzet van de horeca-activiteiten.

Het nieuwe criterium bepaalt dat een GKS moet aangeschaft worden als de omzet van de ter plaatse verbruikte restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van de erbij horende dranken, meer bedraagt dan € 25.000,00 (exclusief BTW).  Het basisjaar hiervoor  is inkomstenjaar 2015.

Wat telt er niet mee ?

  • Verschaffen van dranken buiten een maaltijd
  • Verschaffen van dranken bij een maaltijd
  • Levering van meeneemmaaltijden
  • Verkopen van voeding in het algemeen
  • Andere activiteiten : verkoop van meubels, toegang tot wellness, casino, bowling, binnenspeeltuin, pretpark, dancing, enz.
  • Voedingswaren die verpakt zijn en geen verdere bereiding vereisen : 21 % BTW è geen GKS
  • Voedingswaren die verpakt zijn maar wel bereiding vereisen: 12% è wel GKS
  • Voedingswaren niet verpakt : 12% è wel GKS

Bijzondere gevallen : minutesoep (is verpakt en vereist bereiding (opwarmen) è 21% want wordt beschouwd als drank

Kaasblokjes of salami : voorverpakt zonder bereiding è 21% è geen GKS

Blok kaas en zelf versnijden : 12% è wel GKS

Belangrijk : de 25.000,00 euro-drempel geldt dus niet alleen voor een restaurant, taverne of bistro, maar ook voor frituren, meubelzaken met cafetaria, traiteurs, ijssalons, enz.

Moet enkel voor ter plaatse verbruikte maaltijden een GKS-ticket worden uitgereikt ?

Bent u op basis van de 25.000,00 euro-drempel verplicht om een geregistreerd kassasysteem te gebruiken, dan moet u alle verkopen van spijzen en dranken met die kassa aanrekenen, ongeacht of ze al dan niet ter plaatse gebruikt zijn.  Dus ook voor verschaffen van dranken buiten en tijdens de maaltijd, de levering van meeneemmaaltijden en het verkopen van voeding in het algemeen.  Maar, geen GKS-ticket voor handelingen buiten de voedingssfeer, zoals verkoop van meubels, toegang tot wellness, casino, bowling, binnenspeeltuin, pretpark, dancing, enz.

Wat als de 25.000,00 euro-drempel niet wordt overschreden ?

In dag geval moet u een BTW-bonnetje uitreiken voor het ter plaatse verschaffen van maaltijden en dranken die bij de maaltijden worden verbruikt.  Er kan ook geopteerd worden om vrijwillig een GKS aan te schaffen en te gebruiken.

Overzicht :

  • Café zonder eetkaart : geen GKS of BTW-bonnetjes
  • Pitabar met 100% meeneem : geen GKS – geen BTW-bonnetjes
  • Pitabar met combinatie ter plaatse verbruik en meeneem è 25.000,00 euro-drempel toepassen : verplicht gebruik GKS of BTW-bonnetjes.
  • Bakker met verbruikssalon : omzet uit ter plaatse verbruikte maaltijden in verbruiksalon overschrijdt 25.000,00 euro : GKS-ticket voor alle verrichtingen, dus ook voor de verkoop van brood in de bakkerij.
  • Indien de 25.000,00 euro-drempel niet wordt overschreden : BTW-bonnetje voor ter plaatse verbruikte maaltijden en dranken die bij die maaltijden worden verbruikt, geen GKS vereist.
  • Cateringactiviteiten : indien omzet de 25.000,00 euro overschrijdt : GKS-ticket voor alle verrichtingen.  Indien geen overschrijding è BTW-bonnetje voor verrichte cateringactiviteiten, geen GKS.

Wat als u onder hetzelfde BTW-nummer meerdere zaken uitbaat ?

Als deze zaken materieel niet onderling verbonden zijn : 25.000,00 euro-drempel wordt per inrichting berekend.  Het is dus mogelijk dat zaak A een geregistreerd kassasysteem nodig heeft en de zaken B en C niet.  Indien materieel onderling verbonden:  1 keer toepassing 25.000,00 euro-drempel.

Materieel verbonden inrichtingen : inrichtingen waarbij de klanten zich vrij en zonder het gebouw te verlaten, kunnen verplaatsen tussen de verschillende inrichtingen.

Bijvoorbeeld : klant kan zich vrij bewegen van café naar restaurant zonder naar buiten te gaan è één inrichting.

Bijvoorbeeld : restaurant en kleine winkel aan tankstation : materieel onderling niet verbonden : GKS voor restaurant, niet voor winkel.

Indien materieel onderling verbonden : GKS voor restaurant en winkel

Ijsverkoper met verbruikssalon en mobiele ijskar : niet materieel onderling verbonden.

De 25.000,00 euro-drempel moet dus tweemaal worden toegepast.

Ijskarretje : levering, dus geen GKS.

Eenmaal op basis van de 25.000,00 euro-drempel de GKS verplicht is, geldt die verplichting tot op het moment dat de activiteit m.b.t. het verschaffen van maaltijden ter plaatse volledig en definitief wordt stopgezet.

Voorwaarden om maaltijden die ter plaatse worden genuttigd te beschouwen als levering van goederen :

  1. Enkel open lucht (geen afgesloten verbruiksruimte) è 6%, geen GKS
  2. Verkocht spijzen en dranken zijn standaardproducten en bereidingen voor de uitgeoefende activiteit. De bereiding gebeurt voortdurend of op regelmatige basis.
  3. Wegwerpverpakking en wegwerpbestek
  4. Geen bediening aan tafel

Specifieke bepalingen voor cateringdiensten

Er is sprake van een cateringdienst als er op een externe locatie een tussenkomst is van de cateraar i.v.m. het verbruik ter plaatse, bijvoorbeeld het opzetten en afruimen van buffetten, dekken van tafels, bediening aan tafel, gerechten aanbieden in individuele porties aan de zelfbediening, vaatwerk ter beschikking stellen, afruimen, afwas, enz.

Bereiding ter plaatse : dienst è 12% BTW, dus GKS

Louter vervoer van spijzen en dranken is onvoldoende om van een dienst te spreken.

Wat met de foodtrucks

Als de foodtruck-eigenaar handelingen verstrekt aan een organisator : de organisator betaalt een prijs voor de catering, de bezoekers betalen geen prijs voor de spijzen/dranken : dienst : 12% BTW, dus GKS

Als de foodtruck-eigenaar zijn handelingen rechtstreeks aan de bezoekers verricht in het kader van een event, markt, enz… betalen de bezoekers een prijs voor de spijzen/dranken en wordt dit beschouwd als een levering als aan de 4 voorwaarden (zie hoger) is voldaan : 6%, geen GKS.

De drie uitzonderingen

  1. Onderaanneming
  2. Hotels
  3. Bedrijfsrestaurants

 

Eerst uitzondering: Onderaanneming

Geen GKS verplicht voor wie restaurant- en cateringdiensten in onderaanneming verstrekt.

Voorwaarden :

  • Restaurant- en cateringdiensten worden verstrekt aan de eindconsument
  • Voor de totaliteit van de activiteit wordt een beroep gedaan op een onderaannemer
  • De onderaannemer is zelf verplicht een GKS-ticket uit te reiken
  • Er wordt op geen enkele manier tussengekomen bij de voorbereiding van de maaltijden noch bij de aankoop van niet bereide voedingsmiddelen

Uitreiking BTW-bonnetje niet verplicht !!

Draagwijdte van de onderaanneming : toegelaten handelingen :

  • Terbeschikkingstelling infrastructuur
  • Inzet eigen personeel of vrijwilligers voor bediening aan tafel, afruimen en afwas
  • Aankoop van bereide maaltijden en men zorgt zelf voor de bediening
  • Aankoop van drank

Niet-toegelaten handelingen :

  • Aankoop van niet-bereid voedsel
  • (voor)bereiding van maaltijden

Bijvoorbeeld : organisatoren van seminaries die restaurant- en cateringdiensten verstrekken aan de deelnemers en hiervoor een beroep doen op een onderaannemer van wie zij m.b.t. deze handelingen kastickets ontvangen.

 

Tweede uitzondering: Hotels

Hotelactiviteit : enkel voor hotelgasten waarbij zowel het verblijf als het verschaffen van spijzen, dranken of bijkomende diensten van allerlei aard afgerekend worden via de globale hotelrekening : geen GKS verplicht – wel BTW-bonnetje of kasticket of factuur.

Bijvoorbeeld : Hotelgast betaalt twee maaltijden via zijn globale hotelrekening : zijn eigen maaltijd en de maaltijd van een niet-hotelgast.  Beide maaltijden worden behandeld volgens de regels van de 1ste.sector.

Andere dan hotelactiviteit : alle restaurant- en cateringdiensten die niet afgerekend worden via de globale hotelrekening : 25.000,00 euro-drempel toepassen.

Maaltijden voor verbruik ter plaatse aan niet-hotelgasten en aan hotelgasten maar niet opgenomen in de globale hotelrekening < 25.000,00 euro : btw-bonnetje of factuur

  •  25000 euro : GKS-ticket voor alle handelingen binnen deze sector.

Bijvoorbeeld : een niet-hotelgast betaalt twee maaltijden : zijn eigen maaltijd en de maaltijd van een hotelgast (dus niet via de globale hotelrekening) è beide maaltijden worden behandeld volgens de regels van de 2e. sector.

Derde uitzondering: Bedrijfsrestaurants

Voorwaarden :

  1. De economische activiteit van de onderneming waarin zich een bedrijfsrestaurant bevindt, is een andere dan horeca-activiteit
  2. Het bedrijfsrestaurant is slechts toegankelijk voor personeelsleden van de onderneming en van een gelieerde onderneming.
  3. Het bedrijfsrestaurant is enkel toegankelijk tijdens de werkuren van de onderneming.

Uitreiking BTW-bonnetje niet verplicht !!

Twee toleranties m.b.t. voorwaarde 2 :

  1. Personen die d.m.v. een outsourcingscontract tewerkgesteld zijn bij de outsourcer worden ook als gelieerde personeelsleden beschouwd voor het gebruik van het bedrijfsrestaurant
  2. Ook genodigden mogen gebruik aken van het bedrijfsrestaurant, op voorwaarde dat niet meer dan 5% van de omzet van het restaurant hierdoor wordt gerealiseerd.
Referteperiode voor bepaling 25.000,00 euro-drempel

Bestaande onderneming op 31/12/2014 : kalenderjaar 2015

Starters in periode 01/01/2015 – 30/06/2015 : twaalf kalendermaanden die 01/07/2016 voorafgaan : 01/07/2015 – 30/06/2015

Starters na 01/07/2015 : resterend aantal maanden tussen  01/07/2015 en 30/06/2015

Drempelbedrag van 25.000,00 euro wordt verminderd naar rato van het aantal kalendermaanden verstreken tussen de eerste dag van de maand volgend op het begin van de activiteit en j juli 2016.

Vermindering pro rata temporis geldt niet voor seizoensgebonden ondernemingen of voor ondernemingen waarvan de activiteit op een onregelmatige wijze wordt uitgeoefend.

Drempelbedrag van 25.000,00 euro wordt naar alle waarschijnlijkheid niet overschreden : verklaring afleggen bij de administratie.

Drempelbedrag van 25.000,00 euro zal wel worden overschreden :

  • Uiterlijk bij het verstrijken van de tweede maand volgend op de datum van de aanvang van de activiteit : verplichting tot registratie
  • Uiterlijk bij het verstrijken van de derde maand volgend op de datum van de aanvang van de activiteit : verplichting tot gebruik GKS

Bijvoorbeeld : opstart horecazaak op 1 augustus 2016 : drempelbedrag van 25.000,00 euro zal worden overschreden è registratie uiterlijk 31 oktober 2016 – ingebruikname GKS uiterlijk 30 november 2016.

Wat als naderhand de drempel toch wordt overschreden?
  • Uiterlijk bij het verstrijken van de tweede maand volgend op het BTW-aangiftetijdvak è verplichting tot registratie
  • Uiterlijk bij het verstrijken van de derde maand volgend op het BTW-aangiftetijdvak : verplichting tot gebruik van GKS.

Tenslotte : zelf indien er een verplichting is tot gebruik van GKS dienen er steeds BTW-bonnetjes voorradig te zijn voor het geval dat het GKS in panne valt.

Nog enkele belangrijke opmerkingen

1)Sommige restaurants maken gebruik van pro-forma tickets zodat de klanten eerst de rekening kunnen nakijken alvorens een definitief ticket wordt opgemaakt. In de praktijk blijkt dat het definitieve ticket regelmatig “vergeten” wordt. 

Wat velen niet weten is dat het pro-forma ticket wel degelijk geregistreerd wordt door de GKS.  Bij controle : 250,00 euro boete.

2)Moet er een GKS-ticket worden uitgereikt indien er een factuur wordt opgemaakt ?

Ja, het uitreiken van een factuur kan het uitreiken van een GKS-ticket nooit vervangen, zelfs niet wanneer de factuur wordt uitgereikt op het tijdstip waarop de dienst is verricht.

3) Wanneer een uitgereikte cadeaubon opnemen in GKS ?

Op het moment van inruiling (dus niet op het moment van uitgifte) : pas dan wordt de BTW immers opeisbaar. De bon wordt in het GKS aangeduid als betaalmiddel.

 

 

 

gks witte kassa
Previous StoryWeg met de 50 dagen regel en op naar 475 uren voor studenten
Next StoryReclame op de auto is niet langer btw verwerpen

Related Articles

  • Witte kassa ziet alles
    Geen witte kassa? Boete van 1500 euro

Categorieën

  • Advies (69)
    • Administratie (42)
    • Digitalisatie (2)
    • Personeel (5)
    • Startersadvies (8)
  • Fiscaal (58)
    • BTW (24)
    • Douane en Accijnzen (3)
    • Eigendomsrecht (2)
    • Personenbelasting (10)
    • Vennootschapsbelasting (9)
    • Vermogensplanning (3)
  • Juridisch (3)
    • Faillissement of WCO (1)
  • Permanente vorming (5)

Zoeken

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter

Vestigingen

Larikslaan 1, 2950 Kapellen

Marktplein 22, 2110 Wijnegem

Voorne 53, 2980 Zoersel

Antwerpsesteenweg 51, 2350 Vosselaar

Mastendreef 13 2970 Schilde

Contact

Zoersel
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 03 375 30 00

Wijnegem
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 03 375 30 40

Kalmthout-Kapellen
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 03 375 30 60

Vosselaar
Maandag – donderdag : 8:30- 17u
Vrijdag: 8:30- 15u
Tel. 014 39 76 20

Schilde & Boechout
Maandag – zaterdag: op afspraak

Meesters Accountants

De partner waarvan u droomt sinds de start. Accountancy, fiscaliteit en juridische diensten.

BE0447.620.257
ITAA-lidnummer: 50.621.367

Over ons, een klein stukje geschiedenis.

  • Home
  • Nieuws
  • Clearfacts
  • Contact

1991-2022, Meesters Accountants©.
Vincent Meesters