Digitale facturatie verplicht vanaf 2026: de oplossing via uw accountant

18/07/2024
Vincent

Vanaf 2026 wordt digitale facturatie verplicht voor allebedrijven in België. Deze maatregel is een belangrijke stap in de moderniseringvan de administratieve processen en biedt tal van voordelen voor zowelbedrijven als de overheid. Hier leest u wat deze verandering inhoudt en hoe u zich kunt voorbereiden.

 

Wat houdt de verplichting in?

 

Vanaf 2026 moeten alle bedrijven in België hun facturenelektronisch versturen en ontvangen. Dit betekent dat papieren facturen nietlanger toegestaan zijn en dat bedrijven moeten overstappen op een digitaalsysteem voor hun facturatieprocessen. De verplichting geldt voor alleondernemingen, ongeacht hun omvang of sector.

 

Waarom digitale facturatie?

 

De overstap naar digitale facturatie brengt verschillendevoordelen met zich mee:

 

- Efficiëntie: Digitale facturen kunnen sneller wordenverwerkt dan papieren facturen, wat leidt tot een snellere betaling en beterecashflow voor bedrijven.

- Kostenbesparing: Het elimineren van papieren facturenbespaart kosten voor papier, drukwerk en verzending.

- Nauwkeurigheid: Digitale facturatie vermindert de kans opfouten die vaak voorkomen bij handmatige verwerking van facturen.

- Duurzaamheid: Minder papierverbruik draagt bij aanmilieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

 

Wat moeten bedrijven doen?

 

Om aan de nieuwe verplichting te voldoen, moeten bedrijvenhun facturatieprocessen digitaliseren. Hier zijn enkele stappen die u kuntnemen om u voor te bereiden:

 

1. Kies de Juiste Software: Selecteer een betrouwbare engebruiksvriendelijke facturatiesoftware die voldoet aan de wettelijke vereistenen compatibel is met uw bestaande systemen.

2. Train Uw Medewerkers: Zorg ervoor dat uw medewerkersgetraind zijn in het gebruik van de nieuwe software en begrijpen hoe zeelektronische facturen moeten opstellen en verzenden.

3. Integreer Met Uw Boekhoudsysteem: Zorg ervoor dat uwfacturatiesoftware naadloos integreert met uw boekhoudsysteem om een efficiënten foutloos proces te garanderen.

4. Blijf Op de Hoogte van Wettelijke Vereisten: Houd dewetgeving in de gaten om ervoor te zorgen dat uw digitale facturatieprocessenaltijd voldoen aan de nieuwste regels en voorschriften.

 

Ondersteuning en Advies

 

De overgang naar digitale facturatie kan complex zijn,vooral voor bedrijven die nog voornamelijk met papieren facturen werken. Het israadzaam om professionele ondersteuning en advies in te winnen om ervoor tezorgen dat uw bedrijf volledig voorbereid is op de nieuwe verplichting.

 

Bij Meesters Accountants zijn we al voorbereid op dezeverandering en bieden we uitgebreide ondersteuning om uw bedrijf te helpen bij de overstap naar digitale facturatie. We werken samen met diversesoftwareproviders en kunnen u adviseren over de beste oplossingen dieaansluiten bij uw specifieke behoeften.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie en om teontdekken hoe wij u kunnen helpen bij de overgang naar digitale facturatie, zodat u volledig compliant bent tegen 2026.

Dit vind je misschien ook interessant

Helaas, we hebben geen gerelateerde artikelen.