Voorschot betalen op de leasing of een verhoogde huurfactuur bij renting

08/08/2024
Vincent

 Minder belastingen door het betalen van een voorschot op deleasing of renting van je auto of lichte vracht?

Om te beginnen is het belangrijk om het verschil tussen leasing en renting goed te begrijpen. Wil je hier meer over weten? Lees dan eerst dit artikel waarin de verschillen worden uitgelegd.

Voorschot bij renting

Zoals eerder in dit artikel besproken, wordt renting rechtstreeks in de resultatenrekening geboekt als een huurvergoeding. Je kunt het vergelijken met het huren van een auto tijdens je zakenreis; de betaling aan het verhuurbedrijf wordt dan ook als kost geboekt. Een eventuele downpayment,oftewel verhoogde huurvergoeding, wordt vaak gezien als een voorschot op de renting. Deze vergoeding is volledig aftrekbaar als de waardevermindering van het voertuig overeenkomt met deze vergoeding. Als dat niet het geval is, moet je de verhoogde huur spreiden over de looptijd van het contract (meestal 36, 48 of 60 maanden). Door een verhoogde huurvergoeding te betalen, verlaag je de rente op de rentingovereenkomst. Dit komt doordat een verhoogde huurvergoeding betekent dat je minder toekomstige verplichtingen hebt om de contractschuld af te lossen.

Voorbeeld: Als je een Tesla Model 3 koopt en een verhoogde huur (of voorschot) van €5.000 betaalt, komt dit bedrag in de meeste gevallen overeen met de waardevermindering van het voertuig in de eerste periode. Daarom is dit bedrag volledig aftrekbaar als beroepskost.

Voorbeeld: Als je een BMW X5 50e van €150.000 koopt en een verhoogde huur (of voorschot) van €45.000 betaalt, is dit bedrag niet volledig aftrekbaar. Het moet over de looptijd van de huurovereenkomst worden afgeschreven, omdat de verhoogde huur niet de waardevermindering van het voertuig vertegenwoordigt.

Conclusie: Wees realistisch met de hoogte van de verhoogde huur (of voorschot) en onderbouw je keuze op basis van logische argumenten.

Voorschot bij leasing

Bij leasing wordt er sprake van een investering die op de balans verschijnt. Of je nu wel of geen voorschot betaalt, dit zal geen extra kosten met zich meebrengen, omdat de kosten worden bepaald door de afschrijvingsritmes van de investering. Een voorschot betalen resulteert enkel in een lagere leasingschuld. Hierdoor zullen de rentelasten lager zijn, hoewel deze impact meestal beperkt is. Fiscaal gezien levert een voorschot bij leasing doorgaans een klein voordeel op. Minder schuld is uiteraard altijd gunstig.

Conclusie: Hoewel een voorschot bij leasing de schuld verlaagt, is de fiscale impact vaak beperkt. Het is verstandig om de impact op de rentelasten te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Nieuws voor elke ondernemer

De BTW-eenheid: Optimalisatie van BTW binnen uw organisatie

Een BTW-eenheid biedt fiscale voordelen voor bedrijven die nauw samenwerken. Bij Meesters Accountants begeleiden we u met expertise in complexe BTW-structuren. Ontdek wat een BTW-eenheid inhoudt, de voorwaarden en hoe wij uw onderneming ondersteunen om optimaal voordeel te behalen.

Uitkeren met 15% VVPR-BIS of liquidatiebelasting in 2024? Wees strategisch en efficiënt.

Met de aankomende fiscale hervormingen in België is het verstandig om niet af te wachten, maar nú stappen te ondernemen. De toekomst van de belastingtarieven op dividenden is onzeker, en verhoogde tarieven liggen in de lijn der verwachting.

Verplichte registratie werkende vennoten en helpers in de bouw- en schoonmaaksector

Vanaf 1 juli 2024 zijn zelfstandigen en ondernemingen in de bouw- en schoonmaaksector verplicht om hun werkende vennoten en zelfstandige helpers te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Deze nieuwe wetgeving is van groot belang voor elke ondernemer in deze sector. Bij Meesters Accountants staan we klaar om jou te helpen met deze verplichte administratieve stappen.

Dit vind je misschien ook interessant

Helaas, we hebben geen gerelateerde artikelen.